Verbeter de gezondheid van jouw varkens met deze essentiële tips voor brijvoeding

4 juli 2024

Als varkenshouder weet je dat een gezonde veestapel cruciaal is voor het rendement van jouw bedrijf. Een goed uitgebalanceerd rantsoen speelt daarbij een grote rol. Met deze essentiële tips optimaliseer je het rantsoen van jouw veestapel én verbeter je de diergezondheid.

1. Ga voor de juiste pH-waarde

De pH-waarde van het rantsoen is belangrijk om in de gaten te houden. Brijvoeding, waarbij vloeibare bijproducten worden gemengd met losse grondstoffen traditioneel droogvoer, zorgen voor een verlaging van de pH-waarde. De juiste pH-waarde bevordert de algehele darmgezondheid en vermindert de kans op darmproblemen bij varkens. Daarnaast voorkomt een lagere pH-waarde (<4,5) van het voer de groei van schadelijke micro-organismen zoals gisten en salmonella. Een voorbeeld van een product dat hiervoor zorgt is BasiQ, dit heeft gemiddeld namelijk een pH van 3,5.

2. Kies componenten met een goede verteerbaarheid

Wanneer je kiest voor een goed rantsoen, let dan zeker ook op de verteerbaarheid van de grondstoffen die het bevat. Ruwe vezels zijn bijvoorbeeld belangrijk en vertragen de passagesnelheid van de dikke darm ten goede. Daarnaast verbeteren melkzuren de darmgezondheid ook sterk. Een zeer geschikte grondstof hiervoor is bijvoorbeeld Kaaswei. Deze grondstof is makkelijk verteerbaar en zit boordevol melkzuren. Daarnaast heeft het een laag drogestofgehalte wat zorgt voor een hoge omloopsnelheid in de silo.

3. Verlaag de voerkosten met brijvoeding

Door slim gebruik te maken van bijproducten, die goedkoper zijn dan traditioneel voer, kunnen voerkosten aanzienlijk worden verlaagd. Dit kan leiden tot een besparing van ongeveer 25 euro[1] per vleesvarkensplaats. Reken maar uit je winst!

[1] Op basis van dagprijzen van een droogvoerrantsoen ten opzichte van een rantsoen met vochtrijke bijproducten (bijv. BasiQ, tarwezetmeel, tarwegistconcentraat, aardappelstoomschillen, kaaswei)

4. Investeer in de juiste voerinstallatie

Hoewel de aanschaf van een brijvoerinstallatie initieel duurder is dan een droogvoerinstallatie, is de investering vaak snel terugverdiend door de fors lagere voerkosten en verbeterde gezondheid van de varkens. Zo’n installatie vereist wel wat meer technisch inzicht en een goede beheersing van het voerproces, maar het rendement en de voordelen voor de diergezondheid zijn aanzienlijk waardoor het zeker de moeite waard is.

5. Zorg voor een stabiele, homogene brij

Een stabiel rantsoen is minstens zo belangrijk. Ga daarom voor een rantsoen dat jaarrond leverbaar is om de voersamenstelling consistent te houden. Varkens zijn namelijk gevoelig voor veranderingen in hun voeding. Te veel wijzigingen door variërend aanvoer kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen en een slechtere voeropname.

Een homogene brij zorgt er daarnaast voor dat alle varkens gelijke toegang hebben tot voedingsstoffen, wat essentieel is voor hun gezondheid en groei. Verschillen in nutriëntwaarden tussen varkens aan het begin en het einde van de voertrog worden zo voorkomen.

6. Neem hygiëne serieus

Om de gezondheid van je varkens te waarborgen, is het essentieel om hygiënische maatregelen te nemen in de voerinstallatie:

  • Schoonmaken van silo’s
    Reinig minimaal één of twee keer per jaar de silo grondig om smaakbederf en de groei van slechte micro-bacteriën zoals gisting en salmonella te voorkomen.
  • Spoelen van voerleidingen
    Spoel na elke voerbeurt de leidingen door met bij voorkeur een zuur bijproduct of water, eventueel aangevuld met een organisch zuur, om de pH-waarde laag te houden. Dit voorkomt de groei van schadelijke micro-organismen.

7. Houd de omloopsnelheid in de silo in de gaten

Neem jij de omloopsnelheid in de silo wel eens onder de loep? Ook dat is een belangrijke factor. Een hoge omloopsnelheid zorgt ervoor dat de producten smakelijk blijven en de prestaties per dier verbeteren.

Zoals je leest zijn er zeker een aantal dingen waarop je kan letten om de gezondheid van jouw varkens te verbeteren, operationele kosten te verlagen en het welzijn van de veestapel te bevorderen. Meer weten over de juiste samenstelling van het rantsoen? Neem gerust eens contact op met één van onze varkensadviseurs.

Bel of mail jouw adviseur

 

Terug naar overzicht