Tekort aan stoomschillen: meest interessante alternatieven op een rij

24 juli 2024

Stoomschillen zijn al jarenlang een belangrijk voerbestanddeel in menig varkensrantsoen. Dat er rond deze tijd van het jaar een tekort ontstaat aan deze grondstof is geen nieuws. De aanhoudende regen van begin en midden dit jaar draagt daar dit seizoen extra aan bij.  Veel varkenshouders moeten daarom op zoek naar een geschikt alternatief in deze periode. Maar welke alternatieven zijn er? En waar moet je op letten?

Stoomschillen zijn bijproducten afkomstig uit de aardappelverwerkende industrie. Daar worden aardappelschillen middels een stoomproces van de aardappel verwijderd, waarna ze worden vermalen. Deze stoombehandeling zorgt ervoor dat het zetmeel in de schillen ontsloten wordt, wat essentieel is omdat varkens niets kunnen met rauwe aardappels. De schillen zijn na dit proces een heel goede aanvulling op het rantsoen.

De overgangsperiode tussen de oude en nieuwe aardappeloogst zorgt echter voor een tekort aan deze schillen. Tijd om op zoek te gaan naar alternatieven! Hiervoor zijn verschillende oplossingen.

Tarwezetmeel: de voordelen

Tarwezetmeel is het meest voor de hand liggende alternatief. Dit product, of een vergelijkbaar alternatief, heeft bijna elke varkenshouder wel op voorraad. Het is een goede vervanger van stoomschillen omdat het eveneens een zetmeelrijk product is. Daarnaast leert de ervaring dat door het inzetten van tarwezetmeel het drogestofgehalte van de brij flink wordt verhoogd. Zo geeft het nagenoeg dezelfde stabiliteit aan de brij als met stoomschillen. En door het aandeel tarwezetmeel te verhogen blijft ook de voedingswaarde behouden.

Verhoging van het rendement

Maar kijk ook eens naar een energierijk product als BasiQ dat niet alleen smakelijk is, maar ook jaarrond en breed inzetbaar is; van gespeende biggen tot zeugen. Door de stabiele samenstelling, de grote mate van controleerbaarheid en de geoptimaliseerde samenstelling om veel grondstoffen in het rantsoen te vervangen draagt het bij aan een hoog rendement. En naast de varkensgezondheid is dat uiteindelijk het doel, toch?

In 2022 kwam 677.000 ton aan stoomschillen vrij. Het grootste deel (90%) van de stoomschillen gaat richting varkenshouderijen. Hierbij wordt het ingezet om te zorgen voor homogeniteit en zetmeelaanvulling in de rantsoenen. Het wordt op diverse plekken ook in rundveerantsoen ingezet om zetmeeltekorten op te vangen of om selectie aan het voerhek tegen te gaan.

Meer weten over het inzetten van de juiste alternatieven voor onder andere stoomschillen? Neem eens contact op met een van onze varkensadviseurs. Ze denken graag met je mee voor de beste alternatieven voor jou.

Jouw adviseur

Terug naar overzicht