De gezichten achter Bonda | Pascal van Brummelen

8 juli 2024

‘De uitdaging in mijn werk vond ik bij Bonda’

Voordat de diervoeders op de boerderijen door heel Nederland worden gelost, is er al een heel proces aan vooraf gegaan. Daar heeft Pascal van Brummelen, planner bij Bonda, een groot aandeel in. En één ding is zeker, vervelen hoeft hij zich niet. Wat Pascal zoal doet? Dat lees je hier!

Hoewel Pascal geen agrarische achtergrond heeft, zit hij al 17 jaar lang bij Bonda op zijn plek. Of zoals hij het zelf omschrijft ‘ik hoor inmiddels bij het meubilair’. Het werk van planner was niet nieuw voor hem. “Ik werkte bij een taxi- en touringcarbedrijf. Ik begon daar als chauffeur en zat later op de planning. Na een paar jaar kende ik het werk wel een beetje, waardoor ik op zoek ging naar een andere uitdaging.”

Elke dag sta ik weer voor nieuwe uitdagingen. De onvoorspelbaarheid en de hectiek, dat heb ik echt nodig
Pascal van Brummelen

Scherp blijven

In die tijd kwam Pascal de vacature bij Bonda tegen. “Ik kende het bedrijf niet, maar doordat het dichtbij was solliciteerde ik. Ik mocht direct op gesprek komen en drie weken later begon ik al. Ik heb heel veel geleerd door dingen gewoon te doen, veel vragen te stellen en ervan te leren. Met een open vizier erin, blijven vooruitdenken en niet zitten slapen. Dat is belangrijk in mijn werk. Je moet scherp blijven.”

Inmiddels zit Pascal dus alweer een hele tijd bij Bonda. En naar de uitdaging die hij in het verleden miste, hoeft hij bij Bonda niet te zoeken. “Elke dag sta ik weer voor nieuwe uitdagingen. De onvoorspelbaarheid en de hectiek, dat heb ik echt nodig.”

Regelaars

En met die afwisseling waar Pascal het over heeft zit het wel goed. Want bij het werk als planner bij Bonda komt meer kijken dan alleen het logistieke plaatje. “Ik zie ons niet als echte planners, meer als regelaars. Wij doen namelijk veel meer; van de orderaanname tot de prefacturatie en alles wat daar tussen zit. Doordat wij het eerste aanspreekpunt zijn, spreken we veel boeren. We checken de voorraden, nemen orders aan, maar regelen bijvoorbeeld ook de grondstoffen. Daarnaast plannen we de ritten in voor zowel de toeleveranciers als onze klanten.”

Wij plannen hier op Champions League-niveau
Pascal van Brummelen

Monitoringsfunctie

Een heel divers takenpakket dus, waarbij Pascal ook veel met andere afdelingen binnen het bedrijf te maken heeft. “Wij zijn een aanbod gestuurde organisatie. De mengsels die wij maken bestaan uit diverse componenten. Op de planning zorgen we ervoor dat de grondstoffen op tijd binnenkomen. Daarnaast hebben we een monitoringsfunctie. Als er ingrediënten aan zitten te komen, dan melden wij dat bij de afdeling nutritie die verantwoordelijk is voor de mengverhoudingen.”

Verbindende factor

“Als planner ben je een verbindingsfactor tussen de verschillende afdelingen. De teams moeten onderling blijven samenwerken. Als planning zitten we daar als verbinding tussen. Dat is dus een belangrijke taak. Daarbij vind ik het belangrijk om ook kennis van het product te hebben. En ja, dat betekent soms ook dat ik grondstoffen zelf proef. Ik wil weten hoe iets ruikt, hoe dik het is en of het makkelijk te mengen is. Dat heb ik allemaal nodig om mijn werk te doen. Ik wil namelijk alle vragen van klanten zo goed mogelijk beantwoorden”, zegt Pascal lachend.

Oplossingsgericht

“Het is een complexe baan. En soms moet ik echt even afschalen als ik naar huis ga. Zoals we het zelf omschrijven ‘wij plannen hier op Champions League-niveau’. Ik vind het een uitdaging om problemen op te lossen. ‘Nee’ zeggen doen we niet. We gaan altijd op zoek naar een oplossing en is die er niet, dan zijn we open en transparant. Bij Bonda kleuren we niet buiten de lijntjes, maar maken we de lijntjes zelf wat ruimer. We zoeken naar een oplossing in plaats van een probleem. Op alle vlakken. En in 99,9% van de gevallen lukt dat ook. Wij zijn echte ontzorgers.”

Duurzaamheid in DNA

“Ook op het gebied van duurzaamheid denken we in oplossingen. Waar bedrijven tegenwoordig heel erg op duurzaamheid focussen, was dat bij ons altijd al het geval. Dat doen we al ruim 100 jaar door reststromen in te zetten. We gooien niets weg. En hebben we toch een overschot van een bepaalde grondstof, zoeken we altijd een weg om het op te slaan of in te zetten voor de biovergisting. Daarnaast proberen we in ons werk als planner natuurlijk altijd lege kilometers te voorkomen én hebben we tegenwoordig een aantal elektrische vrachtwagens aan ons wagenpark toegevoegd.”

Alles is bespreekbaar

Het denken in oplossingen doen ze bij Bonda niet alleen voor klanten en toeleveranciers, ook bij het personeel is dit merkbaar. “Bonda is een heel sociaal bedrijf. En als onderdeel van Agrifirm is er heel veel mogelijk. Ze zijn heel flexibel en alles is bespreekbaar. Er wordt naar je geluisterd en meegedacht. Dat is een fijn idee”, laat Pascal tot slot weten.

Enthousiast geworden door het verhaal van Pascal en ben jij ook op zoek naar uitdaging in je werk? Dan heb je geluk, we zoeken nog een planner ter aanvulling van ons team! Meer weten?

Bekijk direct de vacature

Terug naar overzicht